Toyota heeft de stad van de toekomst gebouwd, wil jij er wonen?

AutoScout24 · 10-01-2025

Aan de voet van de Mount Fuji heeft Toyota een stad van de toekomst gebouwd, met zelfrijdende auto’s en robots die je koffie serveren. Wij spreken James Kuffner. Hij is een soort burgemeester van deze deze stad, die Woven City heet. De eerste bewoners trekken er in 2025 in.

Van een autofabrikant verwacht je maar één ding: dat ze auto’s bouwen. Vroeger was dat ook zo, maar tegenwoordig houden automerken zich ook bezig met mobiliteit en AI (artificial intelligence).

Die nieuwe activiteiten gaan soms ver.

Bij Toyota denk je nu nog aan hybridetechniek, een nieuwe Toyota Prius, 10 jaar garantie en een Yaris in elke vinexwijk. Maar in Woven City, de stad van de toekomst, maak je kennis met het andere Toyota. Hier wordt gewerkt aan slimme landbouw, schone energie en gezond leven.

Dat doet Toyota samen met bedrijven die niets met auto’s te maken hebben, zoals de Japanse voedselproducent Nissin (niet te verwarren met Nissan). De eerste paal van Woven City ging in 2021 in de grond en in oktober 2024 was de stad klaar. Later in 2025 gaan de eerste mensen er wonen. Het wordt een echte stad, met 2000 inwoners. 

“Woven City wordt niet per se een stad waar je tot diep in de nacht kunt stappen en feesten”, vertelt James Kuffner, die namens Toyota het project leidt. “Het is een stad waar we toekomstige technologie testen; een levend laboratorium. Het verschil met een echte stad is dat we hier zelf de voorwaarden bepalen. In Amsterdam kun je niet zomaar een drukke weg afsluiten om een veiligheidssysteem te testen, in Woven City wel. We kunnen op grote schaal testen, voor verschillende werelddelen. Ons doel is betaalbare, betrouwbare en veilige mobiliteit voor iedereen, van arm tot rijk, en van oud tot jong.”

Kan iedereen een huis kopen in Woven City?

Maar in Woven City draait niet alles om vervoer. Er wordt ook getest met robots die het leven van ouderen kunnen verbeteren, zodat ze minder zorg nodig hebben. Meer dan in Europa, vergrijst de Japanse bevolking in rap tempo. Kan iedereen er een huis kopen? “Het kan wel, maar in eerste instantie komen er vooral (oud-) medewerkers van Toyota en hun gezinnen wonen.”

Zo’n bedachte stad vol robots klinkt een beetje als The Jetsons, het Amerikaanse gezin dat in de toekomst leeft en niets te doen heeft, omdat alles door robots wordt gedaan. Zie je in Woven City vliegende auto’s en robots die je een verse kop koffie brengen? “Dat laatste wel. Vliegende auto’s is een droom, maar voor de zeer verre toekomst.”

Zo ontstond Woven City

Het idee voor Woven City ontstond in 2011, toen een zware aardbeving in Japan een tsunami veroorzaakte. Meer dan 20.000 mensen stierven. “Het was niet alleen een humanitaire ramp, maar ook een economische. Toyota besloot om een fabriek naar het getroffen gebied te verplaatsen, om de economie daar een boost te geven. Daardoor moest de fabriek in Susono dicht, aan de voet van de Mount Fuji. Hier is Woven City ontstaan.”

Waarom Equity Tokens en NFT’s niet Onder de MICAR Vallen

Herman Vissia – ByeleX – januari 2025

De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) vormt een belangrijke mijlpaal in de regulering van digitale activa binnen de Europese Unie. Het doel van MiCAR is om een consistent juridisch kader te bieden voor crypto-assets die tot nu toe buiten bestaande financiële regelgeving vielen. Echter, twee categorieën van digitale activa — equity tokens en non-fungible tokens (NFT’s) — zijn expliciet uitgesloten van de scope van MiCAR. Via dit essay onderzoek ik de redenen achter deze uitsluiting en bespreek ik de mogelijke implicaties hiervan.

Equity Tokens: Reeds Gedekt door Bestaande Wetgeving

Equity tokens vertegenwoordigen eigendomsrechten in een onderneming en functioneren in wezen als digitale aandelen. Ze bieden houders vaak stemrechten, dividenduitkeringen of andere aandeelhoudersrechten. Omdat equity tokens vergelijkbaar zijn met traditionele aandelen, vallen ze onder bestaande Europese wet- en regelgeving, zoals de Prospectusverordening en de Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II).

De belangrijkste reden dat equity tokens buiten MiCAR zijn gelaten, is dat ze al binnen het bereik van deze uitgebreide regelgevende kaders vallen. Het opnemen van equity tokens onder MiCAR zou leiden tot dubbele regulering, wat niet alleen inefficiënt zou zijn, maar ook verwarring zou veroorzaken voor emittenten en investeerders. Bovendien biedt MiFID II een goed ingeburgerd en beproefd mechanisme voor het reguleren van effecten, waardoor het logischer is om equity tokens binnen dit bestaande kader te houden.

NFT’s: Een Uniek Geval

Non-fungible tokens (NFT’s) zijn digitale activa die eigendom van unieke items vertegenwoordigen, zoals kunstwerken, verzamelobjecten of zelfs vastgoed. Wat NFT’s onderscheidt van andere crypto-assets is hun unieke aard; elke NFT is anders en kan niet worden geruild tegen een andere NFT van gelijke waarde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin of stablecoins.

MiCAR richt zich primair op crypto-assets die fungibel en over het algemeen bedoeld zijn voor gebruik als betaalmiddel, investering of toegang tot een specifiek platform. NFT’s vallen buiten deze categorieën omdat hun unieke aard en gebruiksscenario’s moeilijk in een generiek regelgevend kader te vangen zijn. De Europese Commissie heeft aangegeven dat de regulering van NFT’s op een case-by-case basis zal plaatsvinden, afhankelijk van hun specifieke kenmerken en gebruik.

Een andere reden voor de uitsluiting van NFT’s is dat hun markten en toepassingen nog steeds in een vroeg stadium van ontwikkeling verkeren. Het opnemen van NFT’s onder MiCAR zou kunnen leiden tot een te rigide kader dat innovatie in de kiem smoort. In plaats daarvan kiest de EU ervoor om af te wachten hoe de NFT-markt zich ontwikkelt voordat er specifieke regelgeving wordt opgesteld.

Implicaties van de Uitsluitingen

De beslissing om equity tokens en NFT’s buiten MiCAR te houden, heeft zowel voordelen als uitdagingen. Aan de ene kant voorkomt dit overlap met bestaande regelgeving en biedt het ruimte voor innovatie. Aan de andere kant kan de fragmentatie van regelgevingskaders leiden tot onzekerheid bij bedrijven en investeerders.

Voor equity tokens blijft de uitdaging om ervoor te zorgen dat marktdeelnemers zich bewust zijn van hun verplichtingen onder MiFID II en andere relevante wetgeving. Dit vereist een goede afstemming tussen regelgevende instanties en de industrie.

Voor NFT’s is de afwezigheid van duidelijke regelgeving zowel een kans als een risico. Hoewel dit de creatieve industrieën ruimte biedt om nieuwe toepassingen te verkennen, kan het ook leiden tot juridische grijze gebieden en potentiële consumentenbeschermingskwesties.

Conclusie

De uitsluiting van equity tokens en NFT’s uit MiCAR weerspiegelt een pragmatische aanpak van de Europese Unie. Door deze activa buiten de scope van de nieuwe regelgeving te houden, wordt overlap met bestaande wetgeving vermeden en blijft er hopelijk ruimte voor innovatie.

Trump aan de macht | President verwerpt wereldwijd belastingverdrag 

Liveblog De Tijd Januari 2025

Donald Trump legde maandag de eed af als nieuwe president van de Verenigde Staten, na een van de opmerkelijkste politieke comebacks van de voorbije jaren. Meteen nam hij tal van maatregelen. 

Trump verklaart wereldwijd belastingverdrag niet meer van kracht in de VS, Europese Commissie ‘neemt akte’ 

Donald Trump verwerpt het internationale akkoord over een minimum belastingtarief van 15 procent op bedrijfswinsten. De Amerikaanse president benadrukt dat de deal pas van kracht is als het Congres ermee instemt. De belastingdeal, die de VS in oktober 2021 ondertekenden en door meer dan 130 andere landen werd goedgekeurd, moet voorkomen dat landen elkaar beconcurreren met lagere belastingen om bedrijven aan te trekken. 

‘De mondiale belastingdeal van de OESO die werd gesteund door de vorige regering maakt niet alleen extraterritoriale rechtsbevoegdheid over Amerikaanse winsten mogelijk, maar beperkt ook het vermogen om belastingbeleid te voeren dat in het belang is van Amerikaanse bedrijven en werkenden’, staat in een presidentieel memorandum van Trump. Zo’n memorandum is net als een executive order een instrument dat de president van de Verenigde Staten gebruikt om beleidsbeslissingen te nemen.  De Europese Commissie ‘neemt akte’ van Trumps beslissing, aldus de Eurocommissaris voor Economie, Valdis Dombrovskis, na een vergadering van de EU-ministers van Financiën.

Trump stelt teleur als koning Crypto

De crypto bros and gals droomden er al maanden van. Donald Trump zou bij zijn aantreden een resemexecutive orders aankondigen die de sector zo omarmen. Het verhoopte decreet dat het beleid van Trumps voorganger Joe Biden moest ‘corrigeren’, kwam er echter niet op dag één. De cryptomarkt bleef op haar honger zitten.   

Wat wel werd aangekondigd: eigen Trump-memecoins, die het imago van de cryptomarkt besmeuren. De koersen van bitcoin en co. kleuren rood.  

Zal Trump de hoge verwachtingen van de cryptomarkt alsnog inlossen? De tijd zal het leren..

Picopoint Solutions,  Innovatie in Netwerken en Beveiliging

Telcon met Dick Berkelder op 2 december 2024

“Met de juiste connecties kom je een heel eind” 

In een gesprek met Dick Berkelder, de CEO van het technologiebedrijf Picopoint Solutions, komt een breed scala aan onderwerpen aan bod, van netwerkinfrastructuren tot slimme beveiligingssystemen. Picopoint is een kleine speler die een solide positie heeft opgebouwd door zich te richten op nichemarkten en sterke netwerken van partners en klanten.

Volgens Dick draait het succes van Picopoint om één belangrijk aspect: relaties. “Als bedrijf ben je misschien niet bekend, maar met de juiste connecties kom je een heel eind,” zegt hij. In de wereld van netwerk- en wifi-oplossingen is het essentieel om je relaties goed te onderhouden en je naamsbekendheid uit te breiden via partners. “We werken veel met partners, zoals Vodafone, Ziggo, en hebben prominente klanten zoals Landal en Shell.”


Slimme Klantoplossingen

Picopoint biedt meer dan alleen wifi-infrastructuur. Voor Landal, een vakantiepark, ontwikkelde het bedrijf een systeem om de functionaliteit van wifi-access points op afstand te monitoren via een dashboard, genaamd Gatekeeper, de gate naar een veilig internet.

Dit voorkomt storingen en zorgt voor een snellere respons bij problemen, zodat de gebruikers altijd een constante internetverbinding hebben. Of de samenwerking met Wereldhave, waar e-mailadressen van bezoekers van de winkelcentra verzameld worden. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om gerichte nieuwsbrieven te sturen met aanbiedingen en kortingen.

In samenwerking met de Deutsche Telekom zorgt Picopoint voor slimme wifi-oplossingen voor hun klant Shell op 400 tankstations in Europa en in Zuid-Afrika. Dit levert Picopoint waardevolle klantdata op voor gerichte marketing.

In het VK levert Picopoint wifi-oplossingen aan Arriva, de Britse dochter van Deutsche Bahn, waar het bedrijf zorgt voor veilige internetverbindingen in treinen. Het verzamelt gegevens van passagiers die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor het melden van vertrektijden aan het ministerie van Transport. Ook optimaliseert het de 4G-bandbreedte voor de reizigers op de langeafstandstreinen tussen Noord-Holland en Schotland.

Abonnementsmodel voor Duurzame Groei

Het bedrijf werkt met een abonnementsmodel voor vrijwel al haar diensten. Dit zorgt voor een stabiele inkomstenstroom en langdurige klantrelaties. “98% van wat we doen, is subscription-based,” legt Dick uit. Dit model maakt het mogelijk om klanten continu te bedienen en onderhoud te bieden, en bespaart aanzienlijk op Sales kosten.

Picopoint heeft drie abonnementsniveaus:

  1. Basic: Veilige wifi-toegang.
  2. Plus: Data-analyse via API voor marketingdoeleinden.
  3. Plus-Plus: Inclusief marketingacties en aanbiedingen.

Beveiliging en Privacy

Beveiliging is een belangrijke focus voor Picopoint. Het bedrijf maakt geen gebruik van publieke wifi-netwerken, maar creëert een eigen privé-domein voor klanten. “Door gebruik te maken van ons systeem Gatekeeper kunnen we extra beveiliging bieden,” zegt Dick. Het optimaliseert de netwerksnelheid en voorkomt dat gevoelige gegevens blootgesteld worden aan de risico’s van het publieke internet.

Hij benadrukt dat zijn bedrijf werkt volgens de strenge GDPR-regels, wat betekent dat alle gegevensverzameling en -verwerking volledig compliant is met de privacywetgeving. Dit biedt bedrijven de zekerheid dat ze geen risico lopen op boetes of reputatieschade.

Conclusie

Picopoint weet zich te onderscheiden met slimme technologieën en sterke klantrelaties en speelt in op de groeiende vraag naar veilige netwerken, effectieve data-analyse en klantgerichte marketingoplossingen. Door zich te focussen op klantbeleving, beveiliging en een abonnementsmodel, positioneert Picopoint zich als een betrouwbare speler in de wereld van draadloze netwerken en innovatieve oplossingen.

Wil je meer weten over Picopoint Solutions, Of heb je een uitdaging op het gebied van netwerkinfrastructuur of de beveiliging ervan?
Ga dan naar www.picopoint.com, Telnr. +31 (0)165 747 200 of via het contactformulier.